Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Efektivní způsoby učení

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Referát – efektivní způsoby učení


1. Úvod - co je účelem
2. Stať - jaké známe způsoby
- který je ten nejlepší
- k čemu směřujeme
3. Závěr - cíl referátu


Učení je lidská a nejen lidská vlastnost, kterou si zachováváme od prenatálního období až po stáří a smrt. Jde vlastně o souhrn vjemů a informací, které si dokážeme zapamatovat a vycházet z nich při dalších podobných situacích.

Učení samo o sobě je velice zajímavé téma o kterém by se toho dalo napsat mnoho, ale bohužel píši referát, jehož zadáním byla efektivita učení. I když bych se mnohem radši věnoval učení v jeho podstatě, obávám se, že zadání (i když ne zcela přesvědčivě) zužuje téma na metody používané ve škole, v budově zasvěcené čistému získávání poznatků. Proto se odchýlím od obecného popisu k popisu jednotlivých metod používaných různými učiteli a jejich dopadem na žáky. Prvním způsobem používaným na naší škole zejména v humanistických předmětech je metoda, kdy žák je po dlouhé období třeba nárazově vystavován velkému množství informací, které není schopen vstřebat a po dlouhé době odpočinku zkoušen tou nejsložitější a pokud možno nejzákeřnější metodou, obsahující vše z daného často velmi dlouhého období. Nevýhody tohoto způsobu tkví v tom, že žák je většinou zkoušen spíš z intelektu a nemůže tak sám moc ovlivnit své výsledky. Výhoda je, že může myslet a tak zdokonalovat svůj intelekt i k tomu neurčeným cvičením. Osobně tuto metodu zavrhuji, bohužel jí stále plno učitelů praktikuje. Druhá možnost je vystavovat žáka průběžně menšími objemy informací, které jsou pravidelně zkoušeny. Završení pololetí nebo celého roku je pak velká písemná práce, která ovšem obsahuje malé množství detailů a soustředí se na obecné pochopení dané látky. Nevýhodou této metody je fakt, že se žáci spíš než učí "šprtají", a je po nich požadováno velké množství nepodstatných detailů. Naopak bych ale vyzdvihl u této metody klady (protože jsem sám zastáncem této metody). A to, že se žáci soustředí na hodinách mnohem víc, což je způsobeno větším přívalem pochopitelného učiva a eliminací učiva nepochopitelného. Dále pak možnost dostat tzv. "za jedna". To proto, že se dá velmi lehce naučit celá látka už jen dáváním pozor a poslechem na hodinách a hlavně pak za menší testy a tedy za méně naučeného učiva.

Doufám, že k metodě dvě přejdou brzy i zbývající učitelé praktikující metodu jedna. Důvod je takový, že našim hlavním cílem je maturita. Ta se dá dosáhnout jen efektivní metodou dobře provedeného učení, a z mých vlastních zkušeností se takto jeví metoda dvě.

Cílem mého referátu je přimět i zbylé učitele k přechodu na metodu dvě, která je hlavně pro žáky mnohem přijatelnější, bohužel požaduje od učitelů přípravu na každou hodinu a také práce na každé hodině, čehož někteří učitelé asi nejsou dosud schopni. Možná se vám zdá, že nadávám do prázdna, ale mimo jiné bych chtěl vyzdvihnout učební metody pí. Babické, pí. Schneeweisové a třeba například také pí. Dvořákové (je jich samozřejmě mnohem víc, nechci rozhodně tvrdit, že jsou jediné), které se snaží zjednodušit výuku a naučit žáky látku, také je připravit na zdárné splnění maturity.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT